top of page

Fakta om hjärnan under graviditet

Krymper hjärnan när man fött barn?

2016 publicerades en banbrytande studie i Nature Neuroscience, ledd av Elseline Hoekzema. Studien undersökte hjärnans struktur och storlek i en grupp kvinnor som födde sitt första barn. Den första hjärnundersökningen gjordes innan kvinnorna blivit gravida och sen följde man upp med en ny undersökning 2 år efter att det första barnet fötts. För att kontrollera att de effekter man såg inte bara handlade om att kvinnorna hade blivit äldre hade man en kontrollgrupp med kvinnor som ej blev gravida under perioden men som undersöktes med samma tidsintervall. Dessutom följde man också en grupp män som blev pappor under perioden.

Studien visar på mycket tydliga minskningar av hjärnans gråsubstans hos kvinnorna efter den första graviditeten. Inga förändringar såg hos de män som blev pappor under studien.

Vad betyder då detta? Är detta ”gravid-hjärnan” eller ”amningshjärnan” som det ibland talas om? Nej, så ska man inte tolka resultaten. För det första, hjärnans funktion har lite med dess storlek att göra, åtminstone inte i den åldern där dessa kvinnor undersöktes. Män har visserligen generellt större hjärnor än kvinnor, men det beror på att dom är större (om man jämför män och kvinnor som är lika långa är hjärnstorleken lika mellan könen). Större hjärnvolym betyder inte nödvändigtvis att man är smartare, det handlar mer om hur stor och veckad hjärnans yta är. Forskarna såg inte heller någon förändring i minnesfunktion under studiens gång.

Vad forskarna istället visar på är att gråsubstansförändringen är adaptiv och behövs för att vi ska kunna ta hand om våra barn. De områden som minskade i storlek var samma områden som påverkades mest när kvinnorna exponerades för bilder av sitt barn. De kvinnor som uppvisade den största minskningen i grå substans uppvisade också störst tillgivenhet för sina barn.

 

Hoekzema, E., Barba-Muller, E., Pozzobon, C., Picado, M., Lucco, F., Garcia-Garcia, D., Soliva, J.C., Tobena, A., Desco, M., Crone, E.A., Ballesteros, A., Carmona, S., Vilarroya, O., 2016. Pregnancy leads to long-lasting changes in human brain structure. Nature neuroscience.

 

Figure 1.png

Föryngras hjärnan efter förlossning?

För något år sedan visade vi, i samarbete med tyska och amerikanska kollegor att hjärnan blir yngre efter en förlossning. Och inte så lite yngre. Genom att undersöka ett stort antal hjärnavbildningar och använda artificiell intelligens har man hittat ett sätt att räkna ut hjärnans ålder, eller som det kallas i studien ”Brain Age”. När vi jämförde hjärnans ålder 2 dagar efter förlossning och 6 veckor efter förlossning hos samma grupp kvinnor fann vi en hjärnföryngring på 5 år mellan de två undersökningarna.

Den här studien kan verka som om den visar på motstridiga resultat jämfört med studien som redovisas ovan, men så ska man inte tolka resultaten. De här två studierna är i princip de enda två studier som följt samma kvinnor över tid och båda visar mycket tydliga resultat. Men studierna har undersökt olika tidsförlopp och det finns just nu inget som säger att inte båda studierna är helt sanna.

Luders E, Gingnell M, Poromaa IS, Engman J, Kurth F, Gaser C. Potential Brain Age Reversal after Pregnancy: Younger Brains at 4-6Weeks Postpartum. Neuroscience. 2018;386:309-14.

bottom of page