Hur går studien till?
UPMOST och UPBOS är i stort sett identiska studier och innebär 3-4 besök; ett första besök under graviditeten, någon gång efter vecka 25, och två uppföljningar. Den första uppföljningen görs inom 2 månader efter förlossningen och den andra uppföljningen ca 12 månader efter förlossningen. I UPMOST görs bara en uppföljning, 12 månader efter förlossning.
Under graviditeten kommer du att får svara på frågor om vem du är och utföra några psykologiska tester. Vi kommer att intervjua dig och be dig fylla i frågeformulär om känslor och humör. Vi gör också en magnetkameraundersöking av hjärnan som tar drygt 1 timme i anspråk. För enkelhetens skull görs ofta magnetkameraundersökningen vid ett separat tillfälle. Vi tar också blodprov.
Vid de två uppföljningsbesöken görs magnetkameraundersökning, några av frågeformulären upprepas, och nya blodprov tas. Du får också bära en aktivitetsklocka för att registrera hur du sover som nybliven mamma.
Vem kan vara med i UPMOST?
Vi tillfrågar kvinnor som utvecklar havandeskapsförgiftning i samband med läkarbesök på specialistmödravården.
Vem kan vara med i UPBOS?
Vems som helst kan vara med i UPBOS, men några saker gäller:
Du måste vara minst 18 år
Du måste vara frisk och ha en normal graviditet
Du får inte ha haft havandeskapsförgiftning i en tidigare graviditet och får inte tidigare fött ett barn som varit tillväxthämmat
Du får inte ha klaustrofobi eller metallimplantat i hjärnan eller andra mjukdelar
Är magnetkameraundersökning farligt?
Magnetkameraundersökning med kliniska system är, under förutsättning att kontraindikationer och gällande säkerhetsbestämmelser beaktas, en ofarlig metod, som är väl beprövad i kliniskt bruk, både för vuxna, barn och foster.
Lätt yrsel eller klaustrofobisk upplevelse har rapporterats i samband med undersökning. Samtliga effekter är övergående och inte hälsofarliga.
Strikta gränsvärden för ljudnivåer föreligger vid magnetkameraundersökning och alla forskningspersoner kommer förses med adekvat hörselskydd – forskningspersoner som inte godtar hörselskydd exkluderas. Exponering av foster innebär inga risker, då inga gränsvärden överskrids vid undersökning. Moderns bukvägg samt den vätskefyllda uterus är ett fullgott hörselskydd för barnet.
Vid alla forskningsundersökningar med magnetkamera föreligger en risk att ett oväntad fynd upptäcks vid granskning av bildmaterialet. Alla bilder kommer att granskas av röntgenläkare. Vi kommer att informera dig om eventuella fynd.